Wat is peated whisky?
In Schotland zijn grote stukken veengrond te vinden. Een "peated hog" is een veenlaag. Dit wordt succesvol gebruikt om whisky doorheen te filteren.
Zie Turf en phenols » en ook Veenmout »
Veen is verrotte vegetatie, die over een periode van duizenden jaren is ontstaan in lagen van meters dik. Sommige whiskydestilleerderijen filteren hun whisky door lagen van bijvoorbeeld drie meter dik.
Rokerige whisky
De rokerige smaak aan sommige whisky's ontstaat echter niet bij het filteren. Deze smaak komt in de mout bij het drogen boven vuur.
De peat (het veen) wordt in blokken en plakken verwerkt en gedroogd. Daarna wordt deze gebruikt om het gerst, dat gemout is, te drogen door een vuur te stoken en de gemoute gerst daarboven te houden. Hoe langer de gerstemout droogt, hoe rokeriger de whisky zal zijn. De rook dringt diep binnen.
Enkele merken rokerige whisky
Vijf merken die bekend staan om hun rokerige (peated) whisky zijn Ardbeg 10, Highland Park, Laphroaig, Octomore en Talisker.
Zie ook PPM-waarden voor rokerige whisky »