Lees het etiket van een fles whisky
Wanneer je in de winkel met een fles whisky in de hand staat, verschaft het etiket veel informatie die kan helpen voorspellen hoe de whisky smaakt. Deze belangrijke informatie over de fles whisky kan als volgt gelezen worden.
De belangrijkste zaken op het etiket
Merk whisky
Weet je welke whisky je lekker vindt, dan is het makkelijk om dezelfde opnieuw te kopen door te zoeken naar die naam. De naam van de whisky is soms de naam van de destilleerderij. Zo staat bij alle Single Malt de naam van de destilleerderij op het etiket als naam van de whisky.
Wanneer een whisky een mengsel is van malts of graanwhisky's uit meerdere destilleerderijen, komen deze destilleerderijen nooit op het label. De whisky krijgt een eigen naam. Zo heb je de Ballantine's, die samengesteld is vanuit alle belangrijke regio's van Schotland, of de Famous Grouse, die dertig soorten samenbrengt.
Soort whisky
Wanneer het merk onbekend is, geeft het soort whisky andere informatie over de smaak. Zo zijn er Malts (van gemoute gerst), Single Malts (Malts uit een enkele destilleerderij), Blended Malts (Malts uit verschillende destilleerderijen) of Blended whisky's (Malt en Grain whisky door elkaar). De Grain whisky kan bijvoorbeeld van maïs gemaakt zijn (Bourbon of Tenessee) of van rogge (Rye whisky).
Zie Soorten whisky »
Land of regio van de whisky
Ieder land maakt whisky op een eigen manier. Het verschil is bijvoorbeeld de gebruikte graansoort, filtermethode, soort vat waarin de whisky rijpt en het destillatieproces. Het beroemde whisky-land Schotland is weer onderverdeeld in verschillende regio's die onderling weer sterk verschillen.
Door te weten hoe de whisky uit bepaalde landen smaakt kan op basis daarvan zijn keuze maken. Zo kan naast de bekende Schotse whisky ook gekozen worden voor Japanse whisky of Amerikaanse whiskey, Canadese of Ierse whisky.
Zie ook Landen die whisky maken »
Leeftijd van de whisky
De leeftijd van de whisky wordt uitgedrukt in jaren en bepaalt sterk de smaak van de whisky. Het gaat hier niet om het jaar van bottelen, zoals bij wijn het geval is. Whisky rijpt tijdens de jaren dat deze in een houten vat zit. Wanneer de whisky daarna in een fles wordt gedaan, stopt het rijpingsproces.
Het aantal jaren op het etiket is het aantal jaren dat de whisky heeft kunnen rijpen in een houten vat. Een Scotch (Schotse whisky) moet minimaal drie jaar en één dag in een vat gerijpt hebben om Scotch genoemd te mogen worden. Straight Bourbon moet volgens de Amerikaanse wet minimaal twee jaar gerijpt zijn.
Wanneer geen jaren genoemd worden gaat het om een blend (een mix van whiskysoorten) of de whisky is erg jong. Andere blends noemen het aantal jaren van de jongste whisky die gebruikt is. Daarbij kunnen andere delen van het mengsel langer gerijpt zijn.
Zie ook Leeftijd van whisky »
Het alcoholpercentage whisky
De smaak van whisky is ook afhankelijk van het alcoholpercentage. Dit wordt altijd uitgedrukt in volumeprocent (ABV - alcohol by volume). Meestal is het percentage tussen de 40% en 46% ABV.
Er is ook whisky die, nadat deze uit het vat komt, niet met water verdund wordt tot 40%, maar direct gebotteld wordt. Dit heet cask strength (vatsterkte) De smaak is dan puurder, maar de alcoholsmaak kan gaan overheersen.
Andere toevoegingen in whisky
In sommige gevallen wordt de kleur van de whisky bijgewerkt. De destilleerder kiest er dan voor om dezelfde whisky uit verschillende vaten toch zo te kunnen bottelen dat er op het oog geen verschil is. De whisky wordt donkerder gemaakt met caramel-kleurstof, E105A genoemd. Dit wordt genoemd op het etiket.
Je kunt E105A niet proeven. Veel whisky liefhebbers zijn echter tegen het toevoegen van E105A aan whisky omdat whisky zo puur mogelijk gedronken moet worden. Lees nog veel meer over caramel toevoeging E105A.