Ierland - licht en zeer fruitig
Van Ierse whiskey is bekend dat ze anders is dan Schotse whisky en dat ze gebruikt wordt in Irish Coffee.
Ierse whiskey
Er is veel te zeggen over Ierse whiskey.
Verschil Schotse whisky en Ierse whiskey
Ierse whiskey (inderdaad gespeld met een "e") wordt gemaakt van dezelfde graansoorten als Schotse whisky. Toch is de wijze waarop de whiskey gemaakt wordt op meerdere vlakken verschillend.
- Er wordt ongemoute gerst gebruikt (zie ook mouten). Soms wordt ook haver en rogge gebruikt.
- Er wordt geen "peat" (veen of turf) gebruikt.
- De Ieren hebben een eigen manier van het mixen van whisky (blenden).
- Ierse whiskey wordt driemaal gedestilleerd en de Schotse whisky wordt tweemaal gedestilleerd.
- Voor het destilleren worden bij Ierse whiskey grotere vaten (pot stills) gebruikt. Ook kolomketels worden gebruikt.
Bijzondere uitzondering
De Ierse whiskey zoals hierboven beschreven, kent een mooie uitzondering in Connemara Single Malt Irish Whiskey. Deze Ierse whiskey wordt gemaakt van gerst. Ze wordt niet driemaal maar tweemaal gedistilleerd. Er wordt alleen bij deze Ierse whiskey turf gebruikt bij het drogen. Daardoor lijkt deze whiskey erg veel op een Schotse whisky.
Ierse destilleerderijen
Voor meer dan dertig jaar bestonden de oudste Ierse destilleerderij Old Bushmills en de jongste en technisch meest vooruitstrevende destilleerderij Midleton naast elkaar. Toen deze beide destilleerderijen in 1987 opgekocht werden door Pernod Richard ontstond een soort monopoly. In 2006 kocht Diageo echter de Bushmills destilleerderij op van Richard. Zo kwam er een nieuwe en gezonde competitie tot stand tussen deze twee goede vertegenwoordigers van Ierse whiskey.
Deze competitie werd in het jaar van de aankoop door Pernod Richard sterker toen de onafhankelijke Cooley destilleerderij werd geopend door John Teeling. Cooley maakt onder andere Single Grain whiskey.
Lijst van whiskey uit Ierland »