Chill filtration of chill filtering
Chill filtration is het verwijderen van residu (bezinksel) tijdens het maken van whisky. Chill betekent koud of afgekoeld. Bij chill filtering wordt de whisky afgekoeld tot ongeveer 0o Celcius; meestal tussen de -10o en 4o. Single Malt whisky wordt meestal tot ongeveer 0o Celsius gekoeld, terwijl bij Blended whisky vaak lagere temperaturen nodig zijn.
Daarna wordt de gekoelde whisky door een fijn filter gehaald, zodat het residu in het filter achterblijft.
Waarom chill filtering wordt toegpast
Wanneer de whisky gefilterd is en zo het residu verwijderd is, kan er in de fles geen bezinksel meer komen. Hierdoor wordt de whisky niet troebel wanneer die gekoeld geserveerd wordt, of wanneer water of ijs wordt toegevoegd.
Zie ook de rol van water bij whisky »
Wanneer niet gefilterd wordt
Er zijn destilleerderijen die met opzet niet filteren en dat ook op het etiket vermelden. Bij rokerige, peated whisky bijvoorbeeld zouden de rookdeeltjes uitgefilterd worden, wat de smaak van de whisky verandert. De destilleerder-specifieke smaak van de whisky van Aberlour, namelijk A'bunadh whisky, is niet chill filtered. Ook de Quarter Cask flessen van Laphroaig zijn dat niet.
De afkortingen die op het etiket gebruikt worden, zijn NCF (Non Chill-Filtered) en CF (Chill-Filtered).